Santo André Secondary School, Barreiro

This operation is integrated in the schools modernisation programme managed by Parque Escolar, EPE. The school consisted of six independent blocks, interconnected by covered outdoor galleries. The proposed operation aimed to establishing a stable central place, formed by memory and validated by time: a cloister, shaped according to the relative position of the main existing buildings, uniting them. The cloister is equipped with lockers for students, thus reinforcing the centralizing nature of this space. This matrix is then declined and adapted to different situations, forming a mesh that stands between the various existing buildings, creating outdoor spaces, covered and/ or enclosed, distributing the program.
The project establishes two distinct approaches; the existing buildings are refurbished and adjusted to new uses and needs, and the facades are to be covered with climbing plants that will ease its forms; the new extensions abut and link the existing buildings, unifying the whole, hosting community programs such as the library or the auditorium. The new buildings, made of solid bricks, qualify specific areas of major representativeness, towering structures that define vertical interior spaces, flooded with light through skylights in the roof. These volumes dot the whole, resuming its scale.

architecture

Pedro Matos Gameiro

design team

Josué Valente, Bruno Antão, Abilio Silva

structures

Fernando Rodrigues - ARA , Alves Rodrigues & Associados

landscape

Leonor Cheis - NPK, arquitectos paisagistas

acoustic / HVAC air treatment / thermal conditioning

Guilherme Carrilho da Graça - Natural Works

electrical engineering

Luis Mira - OHMSOR

fireproofing concept

António Portugal - Natural Works

hidraulics

João Guimarães

project year

2008 - 2010

 

model matos gameiro arquitectos photography Bernardo Ribeiro, Pedro Verde (model)